Het begon allemaal met een pluimpje

Geschiedenis

4Ghent

De badmintonclub “4Ghent” bestaat onder die naam sinds de zomer van 2001 en is ontstaan uit een fusie van 2 andere gerenommeerde clubs uit het Gentse, namelijk Vulcain BC en De Lieve BC.

De etymologie van onze clubnaam verenigt twee gedachtegangen. Deels is de naam afkomstig van het Engelse woord forehand. Anderzijds zijn we een club die voornamelijk gericht is op Gent en zijn Gentenaars, daarom “voor Gent”, of in het Engels “for Ghent”. Deze twee onderliggende gedachten samen vormen de basis voor onze badmintonclub.

Vulcain

De club werd opgericht in 1978. De eerste jaren werd er gespeeld in een parochiezaaltje in de Peerstraat in Gent. Naarmate het spelpeil en het ledenaantal groeide, werd er verhuisd naar sporthal Bourgoyen, waar we nog altijd onze thuishaven hebben. Vulcain BC werd een club waar zowel recreanten als competitiespelers zich goed voelen. De eerste leden speelden toernooien in het vlaamsche land en sindsdien telt de club meerdere geklasseerde spelers in haar rangen. Om het spelpeil op te krikken, worden er al jaren geleide trainingen gegeven waarbij vooral aandacht wordt besteed aan techniek, taktiek en fysiek.
Vulcain is ook zeer gekend voor haar internationale organisaties en topevenementen. De drijvende kracht hierachter is ons aller ondervoorzitter Bob Boemans die telkens het onderste uit de kan haalde om elke happening te doen slagen, waar hij ook in lukte. (een anekdote hieromtrent: tijdens de organisatie van de eerste “night of the badminton champs” verloor hij maar liefst 8 kilo! (toen zagen we hem al helemaal niet meer lopen…)

De Lieve

De club is officiëel ontstaan op 9 september 1979. Medeoprichters waren Rudi Schelstraete, Johan Verlinden, Luc Haelvoet, Willy Van De Kerckhove en Kathleen Schoonvliet. Het eerste “speeladres” bevond zich in het centrum van Gent, pas later verhuisden we naar onze huidige sporthal (Bourgoyen) en even hebben we ook mogen genieten van de sportzaal van het HIGRO als extraatje.
Sindsdien hebben vervolgens Marc Thomaes, Jacques Procureur en Koen Kesteleyn het voorzitterschap op zich genomen. Deze mensen hebben dit natuurlijk nooit helemaal alleen gedaan, maar de lijst zou te groot worden.
De Lieve was wijd en zijds gekend voor haar eendagsdubbelpouletoernooi dat telkens gehouden werd begin mei. Het bijna altijd gegarandeerde goede weer en de mooie omgeving droegen bij tot een gezellig en sportief samenzijn. Uiteraard wordt deze traditie behouden door de fusieclub.
De Lieve heeft ook altijd deelgenomen aan de interclub-competitie. Afhankelijk van het aantal leden bestonden er toch steeds 2 tot 4 teams waarvan zeker telkens 1 heren- en 1 gemengde competitie.
Het is altijd een club geweest, in de eerste plaats, door en voor haar leden. Daarvan getuigen de vele trainers, trainingslessen en de grote aandacht voor de aangename après-badminton.

Ook naast het badmintonterrein staan we klaar voor jou

Contacteer ons