De impact van het coronavirus laat zich steeds meer voelen in het openbare leven en daar kunnen ook wij als badmintonclub niet aan ontsnappen. Nu het coronavirus wijder verspreid geraakt in ons land gaat de strijd tegen corona een nieuwe fase in waarbij bijeenkomsten allerhande en ook sportevenementen worden geschrapt.

Huidige stand van zaken? (samenvatting i.f.v. 4Ghent Badmintonclub)

Update laatst aangepast op: 18/05/2020.

 • Vrije speelmomenten: Alle binnensportaccommodaties, waaronder zwembaden en sporthallen, blijven gesloten tot en met 7 juni. Zolang onze sporthal gesloten blijft, zijn er geen vrije speelmomenten op maandag en donderdag.
 • Competitievergadering: gaat niet door op maandag 23/03/2020. De voorstelling van onze competitieploegen voor volgend seizoen (2020-2021) werd op 04/05/2020 per e-mail doorgestuurd. Niet ontvangen? Geef ons dan zeker een seintje!
 • 4Fun toernooi (intern): gaat niet door op donderdag 02/04/2020 en wordt dit seizoen afgelast.
 • Trainingen: De inititiatietraining wordt dit jaar afgelast aangezien we de zaal niet voldoende beschikbaar hebben in april/mei. Ook de competitietraining wordt dit jaar afgelast aangezien we de zaal niet voldoende beschikbaar hebben in juni.
 • Toernooien: worden t.e.m. eind mei afgelast. Elke maand wordt de situatie door Badminton Vlaanderen opnieuw geanalyseerd. Op de eerste dag van de maand wordt steeds een beslissing genomen voor de maand die daarop volgt.
 • 4Ghent eendaags pouletoernooi: Ons eigen toernooi was voorzien op zaterdag 02/05/2020 in sporthal Neptunus maar door de verlenging van alle corona maatregelen zal deze editie dit jaar niet doorgaan.
 • Competitie: wordt voor dit seizoen vroegtijdig stopgezet. Dit wil zeggen dat de afgelaste ontmoetingen in de huidige periode van 12/03/2020 t.e.m. 19/04/2020 alsook de nog te spelen ontmoetingen na 19/04/2020 niet meer zullen plaatsvinden of opnieuw ingepland worden. Alle stijgers en dalers worden berekend op basis van de rangschikking na afsluiten van de heenronde. Dit betekent dus dat de rangschikking van de ploegen op 31/12/2019 zal gelden voor deze berekeningen.

‼️ Update 08/05 🕔 17u00 (Stad Gent – Sportdienst) – Zijn alle zwembaden en sportaccommodaties nu dicht?

Alle binnensportaccommodaties, waaronder zwembaden en sporthallen, blijven gesloten tot en met 7 juni.

Bron: Stad Gent (Sportdienst)

‼️ Update 30/04 🕔 17u00 (Stad Gent – Sportdienst) – Zijn alle zwembaden en sportaccommodaties nu dicht?

Alle binnensportaccommodaties, waaronder zwembaden en sporthallen, blijven voorlopig gesloten. Hier is nog geen timing voor eventuele heropening vooropgesteld.

Buitensportaccommodaties mogen vanaf 4 mei openen, op voorwaarde dat:

 • het betreft een contactloze sport
 • social distancing gegarandeerd kan worden
 • richtlijnen rond corona worden nageleefd
 • kleedkamers, douches, sanitair en cafetaria’s gesloten blijven

In Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen zijn enkel de buitentennisterreinen open voor particulieren. Atletiekclubs maken duidelijke afspraken met de beheerder. Alle andere infrastructuur zoals parkings, speelterreinen en camping blijven gesloten. Hengelen en duiken is niet toegestaan.

Bron: Stad Gent (Sportdienst)

‼️ Update 17/04 🕤 9u30 (Sportdienst Gent) – Gentse sportaccommodaties sluiten extra tot en met zondag 03/05/2020

Afgelopen woensdag nam de federale regering bijkomende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen zijn van kracht tot en met 3 mei 2020. Bijgevolg zijn de sportaccommodaties al zeker gesloten tot en met zondag 3 mei.

‼️ Update 06/04 🕚 11u00 (Badminton Vlaanderen) – Toernooien in mei gaan niet door

Zoals beloofd bezorgen we jullie een update omtrent de tornooien van de maand mei. De voorbije weken hebben we de corona situatie nauw opgevolgd en zijn we tot de conclusie gekomen dat we de tornooien in mei niet laten doorgaan. Dit wil dus zeggen dat volgende tornooien niet plaatsvinden:

 • Pouletornooi Dubbels 4Ghent BC
 • Internationaal dubbeltornooi Izegem 2020
 • Internationaal toernooi BC Dilbeek 2020
 • IPJO
 • PK West-Vlaanderen Veteranen
 • Opbad Internationaal Toernooi Edmond Bauduin

Begin mei evalueren we het laatste Vlaamse tornooi (Tornooi van Beveren) van het jaar.

Bron: Badminton Vlaanderen

‼️ Update 30/03 🕙 10u00 (Sportdienst Gent) – Gentse sportaccommodaties sluiten extra tot en met zondag 19/04/2020

Vorige week vrijdag verlengde onze federale regering de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen zijn van kracht tot en met 19 april 2020. Bijgevolg zijn de sportaccommodaties al zeker gesloten tot en met 19 april.

‼️ Update 19/03 🕦 11u30 (Sportdienst Gent) – Gentse sportaccommodaties sluiten extra tot en met zondag 5/04/2020

Op dinsdag 17 maart nam de federale regering bijkomende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen zijn van kracht tot en met 5 april 2020. Bijgevolg zijn de sportaccommodaties al zeker gesloten tot en met zondag 5 april.

‼️ Update 19/03 🕚 11u00 (Badminton Vlaanderen) – Gentse sportaccommodaties sluiten extra tot en met zondag 5/04/2020

De Technische Commissie van Badminton Vlaanderen heeft na zorgvuldige beraadslaging, waarbij verschillende scenario’s en de impact op huidig en volgend seizoen geanalyseerd werden, de volgende beslissing genomen betreffende de huidige speelvrije periode en de periode die na 19 april volgt:

 • Competitie: wordt voor dit seizoen vroegtijdig stopgezet. Dit wil zeggen dat de afgelaste ontmoetingen in de huidige periode van 12/03/2020 t.e.m. 19/04/2020 alsook de nog te spelen ontmoetingen na 19/04/2020 niet meer zullen plaatsvinden of opnieuw ingepland worden. Badminton Vlaanderen heeft beslist om alle stijgers en dalers te berekenen op basis van de rangschikking na afsluiten van de heenronde om elke ploeg een gelijk aantal matchen gespeeld te laten hebben. Dit betekent dus dat de rangschikking van de ploegen op 31/12/2019 zal gelden voor deze berekeningen. Stijgen en dalen zal exact verlopen zoals het normaal op het einde van het seizoen gebeurt. De finale rangschikking zal later nog door ons gecommuniceerd worden zodat dit voor iedereen duidelijk is.
 • Klassementen: voor de basisopstellingen volgend seizoen dienen de klassementen gebruikt te worden die werden bepaald op 02/03/20 na klassementswijziging.
 • Toernooien: t.e.m. 30 april worden afgelast. Elke maand zal de situatie opnieuw geanalyseerd worden en op de eerste dag van de maand zal een beslissing worden genomen voor de maand die daarop volgt. Dit betekent dus dat op 1 april een beslissing wordt genomen voor de maand mei. Pas na groen licht kunnen de inschrijvingen voor toernooien in de daaropvolgende maand opengesteld worden.
 • Transferperiode: Sport Vlaanderen is momenteel in overleg met ons over een eventuele verlenging van de transferperiode, meer communicatie hierover komt later. 
 • Ranking: alle punten behaald gedurende de periode van afgelastingen op hetzelfde tijdstip vorig jaar zullen overgenomen worden naar dit jaar. Voor competitie zullen dit alle resultaten na 11/03/2020 zijn, voor toernooien is dit van 11/03/2020 tot de datum waarop toernooien hervat worden, ten vroegste vanaf mei dus. De competitieresultaten behaald in de terugronde voor 12/03/2020 blijven ook gewoon meetellen.

Bron: Badminton Vlaanderen

‼️ Update 12/03 🕖 19u00 (Sportdienst Gent) – Gentse sportaccommodaties sluiten vanaf vrijdag 13/03/2020 t.e.m. dinsdag 31/03/2020

Verschillende beleidsniveaus, gezondheidsexperts e.d.m. verplichten of suggereren maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zo veel als mogelijk tegen te gaan. Ook de Stad Gent neemt hiervoor een reeks extra maatregelen. Alle Gentse sportaccommodaties sluiten vanaf vrijdag 13 maart tot en met 31 maart 2020 omwille van coronavirus. Meer info over deze maatregelen vind je hier.

‼️ Update 12/03 🕑 14u00 (Badminton Vlaanderen) – Geen competitie en toernooien van donderdag 12/03/2020 t.e.m. zondag 19/04/2020

De Koninklijke Belgische Badminton Federatie, de Ligue Francophone Belge de Badminton en Badminton Vlaanderen hebben na intern overleg beslist om alle badmintontoernooien en competities op nationaal, regionaal en provinciaal niveau tot en met 19 april 2020 niet te laten doorgaan. De federaties volgen hiermee de richtlijnen op federaal, regionaal en/of lokaal niveau om de verspreiding van het coronavirus in ons land zoveel mogelijk tegen te gaan en te vertragen.